Simon Kata

Meseliget Alapítvány alapítója és támogatója

Kata klinikai szakpszichológus, gyászcsoportvezető és gyakorló anya

Katát személyiségünk alakulása régóta mélyen foglalkoztatja. Ugyan pszichológusként felnőttekkel dolgozik, a gyermekkori élmények és családi kapcsolatok meghatározó erejét és hatását szinte  minden kliensénél felfedezi és próbálja kísérni, támogatni. Számára nagy erőt adnak a Meseliget Alapítvány szakmai célkitűzései, hiszen nagyon fontosnak tartja a szülők és gyerekek minél pontosabb és érzelem-orientáltabb kifejezési formáit és kommunikációját. 
Szakvizsgáját a Pécsi Tudományegyetemen szerezte, jelenleg szabadúszóként dolgozik magánrendelésben és háziorvosok munkáját segíti a közegészségügyben, de dolgozott már látássérültekkel, nevelőszülőkkel és katonákkal is. Szenvedélybetegekkel végzett munkája mind egyéni terápiákban, mind csoportos formákban (zeneterápia és asszertivitás) fajsúlyos és értékes számára. Fontos számára a prevenciós szemlélet is, két évig az egészségfejlesztés területén is kipróbálta magát, a projektszemlélet és a velejáró szervező- és alkotómunka a Meseliget Alapítványnál is jól hasznosítható erőforrás.
A gyerekek világa Kata számára is érzékeny és varázslatos világ, melyben a felnőttek szerepe egyáltalán nem másodrendű: hisz a türelem, a közösen létrehozott keretek stabilitásában és a beszélgetés gyógyító erejében. Mediátori tanulmányai és resztoratív jóvátételi módszerekkel tudja segíteni a gyerekek munkáját és a családi kapcsolódásokat, szívügye az érzelmek kifejezésének és kezelésének minél szélesebb körben való ismertetése. Több éve egy hazai gyermekkönyv kiadó külsös szaklektora, angol és német nyelven olvas és értelmez szakirodalmat. Parenting, szülői képességek edukálása és szülő-gyerek kapcsolódás témakörökben több kiadvány magyarra ültetésénél segédkezik mind a mai napig. A Meseliget Alapítványnál a háttérfolyamatokkal foglalkozik, az Égigérő Fa tanulócsoport szintén fontos az életében.